Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 100 g
rodzynki 50 g
orzechy laskowe 40 g
orzechy włoskie 40 g
migdały 40 g
morele suszone 30 g
daktyle 30 g
mak 2 łyżki
miód 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżka
figi suszone 5 sztuk
śmietana 30% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę obłuskaną namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić na ok. 6 godzin a najlepiej na noc. Zlać wodę i zalać na nowo gorącą i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Mak mielony (można dodać gotowego, wtedy należy dodać mniej miodu).
Orzechy i migdały, morele suszone, daktyle i figi posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzoną pszenicą i dodać mak i miód. Wymieszać i dodać śmietanę. Wstawić do odpowiedniego naczynia i chłodzić - najlepiej zrobić dzień albo dwa przed podaniem. Podawać schłodzone i ze słodką śmietaną do polania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak