Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w galarecie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 400 gram
marchewka 4-5 szt.
woda ile trzeba
ziele angielskie 3-5 ziarenek
cytryna do dekoracji
papryka czerwona do dekoracji
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2-4 szt.
kostka rosołowa 0,5-1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w galarecie

Kroki postępowania

1
Łososia myjemy , oczyszczamy z łusek, kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Łosoś w galarecie foto
2
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą - by ryby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu - nie przykrywamy.
Krok 2 - Łosoś w galarecie foto
3
Dodajemy kostkę rosołową, przyprawę do ryb, sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż rybka bedzie miekka.
Krok 3 - Łosoś w galarecie foto
4
W osobnym garnku gotujemy do miekkości obraną marchewkę.
Krok 4 - Łosoś w galarecie foto
5
W misce rozpuszczamy żelatynę z bulionem i przyprawami - zgodnie z podanym sposobem przygotowania na opakowaniu.
Krok 5 - Łosoś w galarecie foto
6
Z ugotowanej marchewki przygotowujemy dekoracje. Cytryne kroimy na cienkie półplasterki. Na zdjęciu brakuje papryki - kilka cienkich pasków:) którymi udekorowałam rybę.
Krok 6 - Łosoś w galarecie foto
7
Ugotowaną rybę odcedzamy z wywaru, układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, papryką, cytryną i pietruszką. Zalewamy ostudzoną żelatyną. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Krok 7 - Łosoś w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.12.2011 14:42
Pyszna rybka.
Jarlin 27.12.2011 15:33
lubię łososia pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak