Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe choinki z konfiturą morelową

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
cukier drobny 80 g
masło 80 g
drożdże świeże 50 g
kefir 200 ml
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
lukier
cukier czerwony
konfitura morelowa

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe choinki z konfiturą morelową

Kroki postępowania

1
Do misy przesiać mąkę pszenną. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać drobny cukier, pokruszone drożdże, kefir i żółtka. Wyrobić ciasto, łącząc na samym końcu z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Ciasto oprószyć mąką i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 1 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
2
Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać trójkąty.
Krok 2 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
3
Na połowie trójkątów nałożyć po porcji konfitury morelowej.
Krok 3 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
4
Trójkąty z konfiturą nakryć pozostałymi trójkątami. Brzegi zlepić, a następnie ponacinać nożem i spłaszczyć palcami końcówki (bułeczki muszą przypominać choinki). Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 4 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
5
Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Krok 5 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
6
Po wystudzeniu polukrować i obsypać czerwonym cukrem.
Krok 6 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 28.11.2012 19:24
znakomite choineczki. Nie dość, że wystawne to i smaczne
aguus 29.12.2011 14:15
Urocze choinki. Ale chyba trzeba w nie włożyć sporo pracy..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak