Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 2,5 szklanki
mleko 1 szklanka
margaryny 0,5 kostki
drożdży 5 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
cukru pudru 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
soli 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe

Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i żółtka. Zarobić ciasto i dodać ostudzoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak