Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 3 dag
ziemniaki 4
zakawas zytni 0.5 litr
woda 1.5 litra
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej zalewamy grzyby zimną wodą aby namiękły (grzyby można lekko połamać na mniejsze kawałki)
Krok 1 - Wigilijny żurek z suszonymi grzybami foto
2
Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy je i wlewamy swieżą wodę, dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy. Następnie wlewamy zakwas.
Krok 2 - Wigilijny żurek z suszonymi grzybami foto
3
Po wlaniu zakawasu gotujemy żurek jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku przyprawami.
Krok 3 - Wigilijny żurek z suszonymi grzybami foto
4
gotowy żurek wigilijny podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami
Krok 4 - Wigilijny żurek z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 07.11.2012 13:28
uwielbiam żurek,;) jakoś mi się światecznie zrobiło ;)
miki47 31.08.2012 09:48
ciekawe
Betka 11.07.2012 09:23
ekstra!!!!;)
Betka 11.07.2012 09:23
ekstra!!!!;)
agnieszka137 28.12.2011 23:53
smaczny
Katarzyna/kate1980 27.12.2011 22:28
ciekawy pomysł
Mati13 27.12.2011 17:21
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak