Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kretowina

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 5 szt
mąka krupczatka 2,5 szkl
cukier 1,5 szkl
oliwa 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
śmietana kremówka 3 kubeczki
fix do śmietany 3 szt
czekolada mleczna 1 szt
cukier puder 2 łyżki
cytryna 1 szt
banan 4 szt
galaretka ananasowa 1 szt
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Kretowina

Ciasto
Cukier utrzeć z żółtkami, wlać gorącą wodę, później oliwę, wszystko dobrze ubić mikserem i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodac ubite białka a na końcu kakao. Piec w 180 stopniach przez 45 min.
Masa
Zciąć wierzch ciasta i pokruszyć. Banany przekroić wzdłuż i i skropić cytryną i ułożyć na placku. Galaretkę rozp. w 3/4 szkl. wody. Zostawić , aż przestygnie. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. U bić kremówkę z fiksem na sztywno , dodać cukier puder, gęstniejącą galaretkę i czekoladę. Na masę posypać ten pokruszony placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 02.12.2012 14:03
podoba mi się ta nazwa
barbara11561 01.11.2012 09:28
jak zwał,tak zwał,ważne że ciacho pyszniutkie:)
Fiffi 31.07.2012 23:28
super
jeanette_v 11.06.2012 14:07
Przepyszne pyszności,...
elwal
elwal 28.01.2012 17:57
ja mam taki przepis pod nazwa Kretowisko ;)
alaaa 05.01.2012 19:36
super przepis
alaaa 05.01.2012 19:36
super przepis
magduś83 27.12.2011 22:34
To taka domowa wersja Kopca kreta:)
treonina 27.12.2011 12:24
nazwa przyciągająca uwagę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak