Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy Danusi

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mak 40 dag
bułka 3/4 szklanki
jaja 8 sztuk
cukier 2 szklanki
masa
wódka 100 gram
masło roślinne 2 kostki
jajko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
kawa 2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy Danusi

Mak sparzyć, po ostygnięciu odsączyć. Dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier i tartą bułkę, żółtka, białka ubić i wszystko wymieszać z makiem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć ciasto i piec około 50 minut. Przeciąć na 3 blaty.
MASA:
Zmiksować masło z jajkiem i cukrem pudrem. Dodać kawę zaparzoną w małej ilości wody(3 łyżki). Dodać wódkę.
Ciasto upieczone i pocięte na blaty nasączyć 1/4 szklanką wódki. Przekładać masę. Ubrać wg własnych upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak