Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa krajanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 200 gram
gorzka czekolada 100 gram
cukier puder 20 dag
masło 125 dag
jaja 2 sztuki
mąka 70 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
margaryna do smarowania formy
Polewa:
czekolada 100 gram
masło 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa krajanka

Połowę orzechów posiekać. Czekoladę rozpuścić na parze z łyżką wody. Ostudzić. Cukier utrzeć z masłem i jajami. Dodać roztopioną czekoladę, posiekane orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wystudzone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną z masłem. Pokroić na kawałki, każdy udekorować połówką orzecha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak