Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar warzywny 150 ml
śmietana 30% 200 ml
ziele angielskie 5
Koperek suszony Prymat 4 g
koperek 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

W rondelku zagotowujemy wywar warzywny (może być z zrobiony z kostki) z dodatkiem ziela angielskiego. Gdy się zagotuje wsypujemy koperek suszony. Wcześniej warto rozetrzeć go w dłoniach uwalniając olejki eteryczne. Odlewamy około 60 ml wywaru do szklanki lub słoika a resztę gotujemy na małym ogniu. Gdy odlana cześć lekko ostygnie wlewamy doń śmietankę i mieszamy. Możemy również dodać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, aby zagęściło sos. Dobrze rozmieszane wlewamy do gotującego się sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, świeżym koperkiem oraz czarnym mielonym pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Doskonały sos do mięs jak i ryb. W moim przypadku robiony był do klopsików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta0906 24.06.2012 17:48
uwielbiam sos koperkowy:)
Mariusz10 23.05.2012 22:50
smaczny
Juleczka20 29.01.2012 10:54
wygl?da apetycznie
MAR3STA 30.12.2011 18:45
spróbuję z takimi przyprawami
BernadettaP 28.12.2011 07:19
Też jeszcze tak nie robiłam, ale może pora spróbować...:)
aginaa 27.12.2011 19:04
fajny
treonina 26.12.2011 23:42
nigdy takiego nie próbowałam :-) fajny przepis
agnieszka137 26.12.2011 22:44
piękny kolor:)
Mati13 26.12.2011 22:07
jadłem kiedyś taki i mi smakował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak