Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbasa wiejska

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz 20 dag
sól 15 g/1kg miesa
pierś z indyka 4 kg
jajko 1 sztuka
czosnek 1 szklanka
wieprzowina 10 kg
jelita do wypchania

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa wiejska

Mięso mielimy na maszynce ) z indyka i wieprzowine) dodajemy sól, mieszmay i ostawiamy na 20 godzin.
Nastepnie dodajemy pozostałe składniki, czosnek ma byc drobno pokrojony . Wszytsko mieszamy dokaldnie, w celu uzyskania jednolitej konsystencji.. Jelita musze byc opłukaen, i zeby nie były zbyt grube.
Mase mięsno kolejno wypełniamy jelito (np za pomoca maszynki, mozna recznie. W ten sposon, ze jedna osoba kreci maszynka, druga zas trzyma jelita wypelniane i nadaje ksztalt kiełbasie. Najczesciej robi sie ok 45 cm kiełbaski ucinjac jelito i wiążac supły, zaczynajac wypełniac taka kiełbaske jelito oczywiscie musi byc zwiazane. Tak robimy kolejno z calym farszem. Oczywiscie nalezy zadbac o troszke wieksz ailosc jelita gdyz zdarza się ,ze pękną, a takze lepiej aby zostały one niz wolne mięso. Nastepnie wędzimy około3 godzin, zreszta zobaczycie sami. Na koniec kiełbaskę spażamy , ale nie mozna zgotowac wody * to ważne*


do wędzenia używamy- olcha, buk, jesion, najczesciej OLCHA

Przed wlozeniem kiełbasy do wedzarki musi byc ona wczesniej rozgrzana, stosujemy suche mięso, podkladamy co około 20 minut srednio ze 2 tzw kolana drewna.
Przed wyjeciem jej warto sprawdzic czy jest gotowa w ten sposob ze naciskamy kiełbaske, gotowa powinna miec twarda konsystencje a nie elastyczna, co oznacza ze jest jeszcze surowa. Sprawdzamy to po raz pierwszy po około 90 minutach,a pozniej co 15-20.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 17.07.2013 12:51
Apetycznie wygląda :)
IZABELA29 08.05.2013 13:12
troszkę przy składnikach jest bałagan ile dokładnie mięsa wieprzowego potrzebujemy do tej kiełbaski?
TEtalicha 08.04.2013 21:45
uwielbiam taka
Ewelina38 04.01.2013 10:59
ależ mi zapachniało taką pyszną wywędzoną wiejską kiełbaską .....
Elżbieta17 04.08.2012 11:39
własnej roboty najlepsza
Sroczka 09.05.2012 20:48
Domowa kiełbaska jest najlepsza. Wiemy co jest w środku.
kuba10019961 28.12.2011 20:47
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak