Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem z białek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
śmietana 4 łyżki
masło 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
białko 4 sztuki
cukier 5 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem z białek

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, jajka, cukier, masło). Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm. Pokroić na długie paski o szer. 2cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 30.01.2012 15:39
super
cooleczka 17.01.2012 11:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak