Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna pieczona karkówka lub schab

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieszanka ziół i przypraw
sól
majeranek
olej
papryka czerwona
karkówka 2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna pieczona karkówka lub schab

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy solą, papryką i majerankiem, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw. Skrapiamy olejem i wkładamy do lodówki na noc.
Krok 1 - Świąteczna pieczona karkówka lub schab foto
2
Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. - pieczemy dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min.
Krok 2 - Świąteczna pieczona karkówka lub schab foto
3
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia.
Krok 3 - Świąteczna pieczona karkówka lub schab foto
4
Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
Krok 4 - Świąteczna pieczona karkówka lub schab foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.12.2011 19:36
zaiste świąteczne danie
bejciu24 28.12.2011 14:33
ale smakowicie wyglada to mięso
BernadettaP 26.12.2011 19:34
Już jestem fanką Twojego mięska :)
Anna146 26.12.2011 18:12
wykwintny obiad
Beatris 26.12.2011 18:11
Oj, ale bym kawałeczek skosztowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak