Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jajek i pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
pieczarki 1/2 kg
ryż 15 dag
kostka rosołowa 1 szt
śmietanka 150 ml
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
ser żółty 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawaPrzyprawa do zup Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jajek i pieczarek

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekane cebule, zeszklić. Wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do pieczarek, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem. Do naczynia wsypać ryż wymieszany z 2 roztrzepanymi jajkami, na ryżu ułożyć ugotowane na pół twardo pokrojone na połówki jajka, zalać sosem, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez kilka minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.09.2013 21:30
Fajnie się zapowiada.
romanrafal
romanrafal 08.08.2013 16:12
fajna smaczna zapiekanka
olkaaa 23.12.2012 11:27
ciekawa propozycja
Iwusia 20.04.2012 21:55
ale to musi być smaczne
Motorek 27.12.2011 22:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak