Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i kandyzowaną skórką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 2 dag
cukier 5 dag
mleko 1/2 szklanki
mąka 25 dag
jajko 2
masło 5 dag
śliwki 50 dag
kandyzowana skórka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i kandyzowaną skórką

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 1/2 mąki, odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, gdy ciasto podwoi objętość, dodać żółtka, jedno białko, resztę mąki, rozpuszczone masło. Wyrobić. Wyrośnięte rozwałkować, posmarować białkiem. Obłożyć pokrojonymi śliwkami, piec 30 minut w temp. 190 stopni C. Posypać skórką z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak