Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebule 4
marchewki 4
pietruszki 2
seler
koncentrat pomidorowy 200 gram
Liść laurowy suszony Prymat 1
pieprz 5 ziaren
sól
cukier
ziele angielskie
ryba 1 (morska)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, a po kilku minutach przykryć patelnią i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć, posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Po usmażeniu filetów wrzucić na patelnię. Usmażyć na złoty kolor.
Do garnka przełożyć cebulę i uduszone warzywa, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodać koncentrat, odrobinę cukru i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy warzywa będą miękkie, układać je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 26.12.2011 14:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak