Przepis i sposób przygotowania na: Śledź pod pierzynką
Przygotuj śledzie pod pierzynkę na Wigilię. Pięknie zaprezentują się na stole, a do tego z pewnością posmakuje domownikom i gościom.
- przygotuj dzień wcześniej przed podaniem,
- możesz także dodać marchewkę,
- koniecznie odpowiednio dopraw pieprzem.
Filety zalać wodą i moczyć ok. 2 godzin. Odsączyć z zalewy, zalać mlekiem i moczyć jeszcze pół godziny. Odsączone filety pokropić w cienkie paski. Ziemniaki obrać i ugotować z osolonej wodzie.
Buraki umyć i ugotować z osobnym garnku, następnie ostudzić i obrać. Ogórki obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Cebulę drobno posiekać, trzy ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W przezroczystym naczyniu ułożyć następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy można posypać pieprzem. Wierzch sałatki osypać startymi jajkami i udekorować pokrojonym w paseczki ogórkiem.
Odstawić do lodówki na noc, by smaki się przegryzły.