Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Drożdżowa Śmietanowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 50 dag
smietana 18% 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
drożdże 3 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
rodzynki 15 dag
płatki migdałowe 7 dag
aromat cytrynowy 4 krople
sól 1 szczypta
lukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Drożdżowa Śmietanowa

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, śmietaną, łyżką mąki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do mąki dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić rękami lub mikserem. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie dodać rodzynki i migdały. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok: 40-50 min w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 07.09.2012 19:00
cudna, podoba mi się pomysł na dekorację z lukru
monika141 04.02.2012 10:17
pycha
puellae90 25.12.2011 20:09
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak