Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z winogron

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

winogrona białe 1 kg
cukier ok. 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z winogron

Kroki postępowania

1
Winogrona obrać z gałązek, zasypać cukrem (ilość zależy od słodkości winogron), zagotować. Gotować tak długo, aż winogrona całkiem zmiękną, ostudzić.
Krok 1 - Mus z winogron foto
2
Winogrona razem z sokiem przetrzeć przez sito.
Krok 2 - Mus z winogron foto
3
Mus ponownie zagotować. Gotować ok. 15 minut, aż mus zredukuje swoją objętość o ok. połowę.
Krok 3 - Mus z winogron foto
4
Gotowy mus ostudzić, przechowywać w lodówce lub przelać do słoiczków i zapasteryzować. Mus nadaje się do deserów, np jako polewa na lody.
Krok 4 - Mus z winogron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.02.2014 00:14
super taki mus do deserów
kuklik 11.09.2013 20:10
świetny pomysł
Róża1 22.05.2013 23:42
w sezonie naprawdę trzeba go zrobić:-)
Weronika_eM 27.01.2012 20:40
przepyszny mus

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak