Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks figowo-daktylowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
figi
daktyle
rodzynki
mąka pszenna 1 szkl
maka ziemniaczan 1/4 szkl
margaryna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks figowo-daktylowy

żółtka 4 jajek odzielić od białek.10 dag margaryny utrzeć z 4 łyżkami cukru .Ucierając dodawać żółtka .Białka ubić z 4 łyzkami cukru i wsypać 1 szklankę mąki pszennej wymieszanej z 1/4 szkl mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia .Połączyć z utartą masa żółtkową .Do ciasta dodać obtoczone w mące rodzynki i posiekane daktyle i figi .Przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką .Piec 50 min w 180 stopniach .Polukrować upieczone ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 13.02.2012 11:33
super
Gabriela7 27.12.2011 06:40
figowy mniam
Agnieszka_B 25.12.2011 21:03
Pyszniutki!
aginaa 25.12.2011 18:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak