Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki do chrzanu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 5 dkg
mąka 1/4 szklanki
musztarda 1/2 łyżeczki
mleko 2 szklanki
chrzan 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach sztuk
żółty ser starty 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki do chrzanu

Ziemniaki obrać. Masło stopić w niewielkim rondelku, dodać przesianą mąkę oraz sól, pieprz i musztardę. Dobrze wymieszać, podgrzewając na małym ogniu. Powoli wlewać mleko i gotować, nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać chrzan. Do sosu włożyć ziemniaki, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać z wierzchu tartym serem i zapiekać około 45 minut w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 20.10.2010 09:21
Bardzo ciekawy przepis. Lubię przygotowywać z ziemniaków coś ... niebanalnego ... a nazwa \" ziemniaki do chrzanu\" fajna i z poczuciem humoru - gratuluję :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak