Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
olej 1 łyzka
sól do smaku
woda 1 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi

Mąkę w misce solimy, dodajemy olej i stopniowo, mieszając widelcem dodajemy wrzątek. Ilośc wody zależy od jakości mąki. Wyrzucamy ciasto na omączony blat i wyrabiamy az stanie się plastyczne, nie może jednak być zbyt miękkie.
Zostawiamy, żeby ostygło. Potem wałkujemy na kilka mm, wycinamy krązki, nadziewamy farszem i zlepiamy.
To cisto jest bardzo elastyczne, dobrze się wałkuje i skleja.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.10.2012 09:50
ja tak nie robiłam ,do pewnego czasu dodawałam jajko do ciasta teraz przestałam i jest lepsze ,teraz może czas na wrzątek .Spróbuje i przekonam się co wybrać .
ben-ka 16.10.2012 15:38
z wrzącą wodą też robię...czsami:)
m1monika 27.06.2012 23:45
super
barbara11561 10.03.2012 08:13
świetne
Monika111 23.12.2011 15:05
najlepsze takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak