Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie racuchy z jabłkami

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
drożdże 10 g
woda 1 szkl
cekier 2 łyżki
olej 1/4 szkl
jabłka 4 szt
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie racuchy z jabłkami

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru,dodajemy 1/3 szklanki letniej wody,mieszamy,posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki ze szczyptą soli wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże,mieszając drewnianą łyżką wlewamy olej i resztę letniej wody,dodajemy cukier i wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki kilka minut,dodajemy obrane i pokrojone jabłka,wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości – najlepiej postawić je w kuchni obok garnka z czymś, co się gotuje, ciepło przyspiesza tan proces.
Na patelni rozgrzewamy 1/2 cm warstwę oleju i kładziemy łyżką kilka owalnych placuszków. Przykrywamy pokrywką i na średnim ogniu smażymy do zrumienienia spodu i ścięcia wierzchu – wtedy obracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Usmażone racuszki odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i gorące obtaczamy w cukrze-pudrze wysypanym na talerzyk.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.05.2013 09:38
uwielbiam:)
Izabela/bella81 20.02.2013 07:59
kuszące
Wacław 25.02.2012 08:23
lubię takie racuchy
stokrotka 22.12.2011 16:23
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak