Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak duszony z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4
seler naciowy
boczek wędzony 3 plastry
wino białe wytrawne 1 szkl
śmietana 4 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej
sól
pieprz
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak duszony z jabłkami

Rozgrzać na patelni olej i 1 łyżkę masła. Umyte i osuszone udka obsmażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć mięso na talerz i podsmażyć pokrojony w paseczki bekon, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Włożyć obraną i posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i i z pozostałym masłem i pokrojonym w paski selerem dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać wino wymieszane z mąką i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać do sosu mięso, nakryć i dusić kurczaka na małym ogniu około 45 minut. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej podawać z ryżem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 09.02.2013 16:14
pycha
Krzysztof15 05.12.2012 18:28
bajka
Gosia20 01.06.2012 09:37
wow świetne
Luki 28.02.2012 06:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak