Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rabarbarowy z bezami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1szt
jaja 3szt
masło 125g
cukier 125g
mąka ziemniaczana 50g
mąka pszenna 150g
proszek do pieczenia łyżeczka
cynamon 0,5łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rabarbarowy z bezami

Na wierzch ciasta: 500g rabarbaru, 1120g cukru, łyżeczka soku z cytryny, 50g miodu, 3łyżki konfitury morelowej, 20g prażonych płatków migdałowych
Umyć i wytrzeć do sucha cytrynę, otrzeć skórkę a sok wycisnąć. Rozbić 2 jaja, oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić na później. Wymieszać 1 całe jajo, oba żółtka, skórkę z cytryny i resztę składników ciasta. Natrzeć formę tłuszczem. Nagrzać piekarnik do 200st. Wyłożyć ciasto do formy i wyrównać. Obrać, umyć i pokroić rabarbar na kawałki 3cm. Rozłożyć na cieście i posypać 100g cukru. piec ciasto 40min. Ubić sztywną pianę z białek, dodając sok z cytryny, resztę cukru i miód. Wyjąć ciasto z piekarnika i ozdobić masą bezową. Wstawić tort znów do piekarnika na 15min. Po wyjęciu ostudzić i wyjąć z formy. Pokryć brzeg tortu konfiturą i posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 23.12.2011 23:58
śliczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak