Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe z nektarynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nektarynki 1 kg
konfitura 3 łyżki
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 3 łyżki
masło 10 dag
mąka 25 dag
cukier 3 łyżki
migdały mielone 3 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 6 łyżek
aromat migdałowy 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe z nektarynkami

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z połową proszku do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem, następnie wsypać cukier puder, dodać1 żółtko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temp 190 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą. 2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały, dodać aromat, mleko i wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć umyte, wypestkowane, pokrojone na ćwiartki nektarynki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.05.2013 07:28
zapowiada się ciekawie
Iwusia 08.06.2012 23:20
musi być smaczne
Iwona51
Iwona51 22.12.2011 09:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak