Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczane z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
mąka krupczatka 2 łyżki
grzyby suszone 2 dag
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
smalec 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
tłuszcz do smażenia
kapusta kiszona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczane z kapustą

Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka i zagotować, odlać wodę, dodać listek laurowy, wlać wywar z grzybów. Na patelni rozgrzać smalec, wsypać drobno posiekane cebule i podsmażyć. Połowę cebuli włożyć do kapusty, dodać pokrojone grzybki i dusić do miękkości.( woda powinna odparować) Przyprawić do smaku pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. przepuścić przez praskę, przestudzić. Do chłodnych wbić jajka, dodać mąkę, pozostałą cebulę, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować placki, nakładać farsz z kapusty, zaciskać brzegi i robić owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.12.2012 00:26
Ciekawe połączenie, nigdy takich nie robiłam.
Kas2 16.04.2012 21:14
świetny pomysł na obiad
Ada-Gaba 11.02.2012 09:01
pyszniutkie
pioge7 22.12.2011 07:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak