Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNICZKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 30 dag
mąka 110 dag
miód 20 dag
cukier brązowy 40 dag
cynamon 4 łyżki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 4 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNICZKI

Przesiej makę z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj z maką potem palcami rozcieraj mąkę z masłem az powstaną jakby okruchy chleba.
Wbij do oddzielnego naczynia jajka i ubij widelcem. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Zrób zagłebienie w mace i wlej ubite jajka z miodem. Mieszaj starannie aż uzyskasz dużą kule jednolitego ciasta.
Włóż ciasto do plastikowej torebki i schowaj do lodowki na 30 min. Schłodzone ciasto będzie się szybciej wałkowało.
Posyp stół i wałek maką, wyjmij ciasto z lodówki i starannie je rozwałkuj do grubości 0,5 cm. powycinaj kształty. Pierniki wyłuż na blachę. Piec 15-20 min w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.04.2012 07:14
super
Margo1 23.04.2012 07:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak