Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z serem twarogowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 1 szt
masło 20 dag
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
smalec 2 łyżki
twaróg 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z serem twarogowym

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce masła. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odlać nadmiar wody, wlać stopione, gorące masło, dodać sól, pieprz, wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Ser przemielić w maszynce, dodać podsmażoną cebulę, jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Głęboką formę posmarować smalcem, włożyć do niej warstwę masy ziemniaczanej, na nią warstwę sera i znów warstwę tartych ziemniaków. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 1,5 godziny. Podawać zaraz po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 31.12.2013 15:57
wyśmienita babka
IlonaAlbertos 22.11.2013 21:42
Ciekawy pomysł.
Seba 23.09.2012 11:16
pycha
Mariusz10 12.05.2012 14:07
ekstra przepis
mirosława4 13.03.2012 21:47
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak