Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą orzechową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 1 kostka
sól
śmietana 4 łyżki
masa
cukier 10 dag
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą orzechową

CIASTO: Do mąki dodać cztery łyżki śmietany oraz rozdrobnione za pomocą noża jedną kostkę masła oraz szczyptę soli. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wymieszać, wyrobić na ciasto i odłożyć do lodówki na około trzy godziny. Po upływie tego czasu ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować dość cienko i wycinać za pomocą szklanki kółka. Ciasteczka z jednej strony wysmarować białkiem i posypać cukrem. Brytfankę posmarować tłuszczem lub posypać mąkę i poukładać na niej ciasteczka, które należy piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się lekko zarumienią, ale uważać, żeby się nie przypaliły.

MASA: Dwa jajka oraz cukier ubić. Orzechy łuskane zmielić. Masło utrzeć. Wszystkie składniki ostrożnie połączyć ze sobą. Na upieczone ciasteczka nakładać zrobioną masę i poskładać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 11.03.2012 08:35
mniam
agnieszka214 24.12.2011 08:49
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak