Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wenus

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka
jajko 6
śnieżka 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 2 opakowania
biały ser 25 dag
śmietana 1/2 litra
posypka kokosowa:
wiórka kokosowe 10 dag
cukier 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wenus

CIASTO: Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka wymieszać razem, wyrobić na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 przez około 30 minut.

MASA SEROWA: Ser biały bardzo dokładnie zmielić, dodać do tego trzy łyżki cukru i całość dokładnie zmiksować. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody i podzielić na dwie części. Jedną część ostudzić i dodać do zmiksowanego sera z cukrem, a drugą część galaretki cytrynowej ostudzić i dodać do śmietany, którą należy ubić z dwiema śnieżkami. Śmietanę połączyć z serem białym i całość dobrze wymieszać. Upieczone ciasto biszkoptowe przeciąć na dwie części i, przełożyć kremem, a górną część biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym, a na warstwę z dżemy dać posypkę kokosową.

POSYPKA KOKOSOWA: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej kokos i cukier. Ciasto z posypką piec na złotawy kolor, ale uważać, żeby się nie przypalił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.09.2012 15:10
smaczne
gosia47-47 10.03.2012 21:24
dobre
agnieszka214 23.12.2011 09:32
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak