Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowy z piernikową nutką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 20 dag
mak 15 dag
cukier puder 2/3 szkl
jajko 3 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szkl
śmietanka 1/2 szkl
margaryna 2 łyżki
czekolada 1 tabliczka
kakao 2 łyżki
orzechy arachidowe 1 szkl
aromat rumowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowy z piernikową nutką

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić jajka, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do pierników, mak, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć na przygotowaną blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Kakao, cukier, śmietankę, margarynę, utartą czekoladę, aromat wymieszać i gotować do zgęstnienia. Gęstniejącą polewą polać wystudzone ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.01.2014 16:58
bardzo dobry
IlonaAlbertos 18.09.2013 19:56
Lubię takie ciasta.
Motorek 02.07.2012 09:16
smaczny
Ewa95 22.12.2011 14:06
mniam
ronald88 22.12.2011 10:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak