Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem paprykowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
ząbek czosnku 2
cebula 2
bulion warzywny 3 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
margaryna 2 łyżki
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem paprykowy

Paprykę czerwoną dokładnie umyć, przekroić na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek. Paprykę wsadzić na formę obłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 6-9 minut, do czasu, aż skórka na papryce pomarszczy się. Upieczoną paprykę ostudzić, a w następnej kolejności pokroić w średniej wielkości kostkę. Dwie cebule obrać, przemyć zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypały w oczy, a później pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej margarynie. Obrane ząbki czosnku dodać do cebuli i również podsmażyć. Do cebuli oraz czosnku wlać bulion warzywny, a następnie dodać do tego pokrojoną paprykę. Zupę doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Zupę zagęścić śmietaną, a następnie całość zmiksować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 29.02.2012 08:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak