Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
marmolada truskawkowa
cukier 1 łyżka
margaryna 1 kostka
mleko 2 łyżki
drożdże 5 dag
śmietana 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Drożdże rozdrobnić za pomocą noża, a następnie zalać dwiema łyżkami mleka oraz dodać jedną łyżkę cukru. Całość dobrze wymieszać i odstawić na parę chwil do czasu, aż wyrośnie. Kiedy masa wyrośnie należy dodać do niej pół kilograma mąki, jedną kostkę rozdrobnionej nożem margarynę oraz jedną łyżkę śmietany i szczyptę soli. Całość bardzo dobrze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto bardzo dokładnie rozwałkować na średnią grubość. W następnej kolejności z ciasta wycinać trójkąty. Do każdego trójkąta nakładać za pomocą łyżki marmoladę truskawkową. Każdy kawałek ciasta z truskawkową marmoladą zwinąć dokładnie z każdej strony i uformować rogalik. Rogaliki z marmoladą należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do czasu, aż przybiorą złotawy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 25.01.2012 08:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak