Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 50 dag
jajko 1
cebula 1
bułka 1
kostka rosołowa 1
mleko 1/3 szklanki
ząbek czosnku 1
mąka 8 dag
papryka czerwona 1
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pomidorowym

Mięso wieprzowe oczyścić i bardzo dokładnie zmielić. Ząbek czosnku oraz cebulę obrać, umyć i przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek, następnie dodać bułkę, którą najpierw należy wymoczyć w mleku. Do masy z mięsa wbić jedno jajko i doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasionek i pokroić w nieduże paseczki. W jednej szklance wody rozpuścić kostkę rosołową, a następnie zalać bulionem paprykę i poddusić. Klopsiki gotować jeszcze chwilę w sosie paprykowym, a już ugotowane polać nim..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.03.2012 08:08
pycha
pioge7 23.01.2012 09:21
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak