Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

vanillekipferl

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 180 g
mąka 2 szklanki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1
żółtko jajek 2
zmielone migdały 3 łyżki
cukier puder
orzechy mielone 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: vanillekipferl

Kroki postępowania

1
Vanillekipferl są jedne z najbardziej polularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce. Są kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Siekamy zimną margarynę i dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
Krok 1 - vanillekipferl foto
2
Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy- włoskie, laskowe i migdały. Zagniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Następnie odrywamy kawałkami robimy wałki, tniemy je na kawałki około 6-7 cm.
Krok 2 - vanillekipferl foto
3
Następnie lekko zawijamy i układamy na papieprze do pieczenia.
Krok 3 - vanillekipferl foto
4
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudre. Są jeszcze lepsze na drugi dzień.
Krok 4 - vanillekipferl foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 07.05.2012 19:16
ekstra;)
Pacia 25.12.2011 15:32
z migdałami to pewnie pyszne
Katarzyna/kate1980 22.12.2011 22:39
fajna nazwa
stokrotka 21.12.2011 23:05
ciekawe
aginaa 21.12.2011 20:01
polecam
Magdalena67 21.12.2011 18:13
Lubię to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak