Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
woda 2 szklanki
grzyby suszone 2,5 szklanki
cebula 1 duża
masło klarowane 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny, a następnie gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy ugotowane grzyby i razem smażymy 4-5 minut, studzimy. Cebulę i grzyby mielimy maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy jednolite ciasto.
Krok 1 - Uszka z grzybami foto
2
Rozwałkowujemy, wycinamy kółka małą pierogownicą.
Krok 2 - Uszka z grzybami foto
3
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 3 - Uszka z grzybami foto
4
Wyciągamy łyżką cedzakową, podajemy z czerwonym barszczem.
Krok 4 - Uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 01.11.2012 12:02
niebo
Justa32 25.05.2012 12:35
mniam....
pacpaw 27.12.2011 23:14
nie tylko na wigilię
Beatris 21.12.2011 16:18
Nawet ręcznie szybko się je robi. Uwielbiam te swojskie.
BernadettaP 21.12.2011 07:14
Ewa 6274879, zrobienie udzek przy pomocy mini pierogownicy jest dziecinnie proste :)
Anna146 21.12.2011 07:01
świąteczne danie :-)
Ewa6274879 20.12.2011 23:52
Jeszcze nigdy nie podjęłam się ich zrobienia, ale jeśli to takie łatwe to może w tym roku uszka będą moje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak