Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia pieczona w oliwie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 150 ml
czosnek 3 ząbki
pieprz do smaku
dynia 1 kg
tymianek 1 (świeży)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia pieczona w oliwie

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 200°C. Dynię pokroić w grube słupki i ułożyć w naczyniu do zapiekania (kamionkowym lub żaroodpornym).
Krok 1 - Dynia pieczona w oliwie foto
2
Obrać czosnek, zgnieść płaską stroną noża i pokroić niezbyt drobno. Oderwać listki tymianku i wymieszać z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem...
Krok 2 - Dynia pieczona w oliwie foto
3
...po czym zalać dynię w naczyniu. Wymieszać, aby dobrze całość obtoczyć w oliwie.
Krok 3 - Dynia pieczona w oliwie foto
4
Piec ok. 40 minut - najlepiej sprawdzić, czy twardość dyni nam odpowiada i ewentualnie dopiec (myślę, że zależeć to będzie od gatunku po prostu, a ja do czynienia mam wciąż tylko z jednym).
Sporą ilość oliwy czosnkowo-tymiankowej spod pieczenia można przelać do słoiczka i użyć do czegoś innego. Ja zużyłam do smażenia mięs, choć myślę że do sałatek też będzie pasowała.
Krok 4 - Dynia pieczona w oliwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.02.2012 11:19
uwielbiam dynię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak