Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowa gwiazdy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mleko 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
masło klarowane 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka 4,5 szklanki
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowa gwiazdy

Zaczynamy od podgrzania mleka wanilią, następnie rozpuszczamy w nim drożdże i wlewamy do dużej miski, łączymy z cukrem, jajkami i masłem, dokładnie mieszamy. Następnie na wierzch przesiewamy mąkę. Ma się utworzyć w miarę równa i gładka powierzchnia.Nie trzeba mieszać. Przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny. Przekładamy do foremek i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) około 35 minut. Można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem. Jeśli dodamy mniej cukru z powodzeniem zastąpi pieczywo na wigilijnym stole.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 11.06.2012 13:12
interesujące:)
Ewa6274879 20.12.2011 23:55
bardzo fajne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak