Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki cielęce

5.0
(105)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Banalnie proste, szybkie, przepyszne danie. 

Składniki:

rozmaryn 1 gałązka
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cielęcina bez kości 2 steki 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Steki cielęce

Rozmaryn rozcieramy z czosnkiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Ewentualnie dolewamy nieco oliwy z oliwek.

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie delikatnie rozbijamy i smarujemy przygotowaną mieszanką przypraw. Zamarynowane mięso odstawiamy na około godzinę do lodówki. 

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzychm 05.12.2022 17:17
kto się uparł żeby z dobrego mięsa zrobić jakieś ziołowe nie wiadomo co ???

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak