Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z pyszną polewą toffi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 5 dag
jajko 2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier wnailinowy 1 opakowanie
margaryna 1/2 kostki
masa
śmietana 3/4 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier 2 łyżki
Polewa:
mleko skondensowane 1

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z pyszną polewą toffi

CIASTO: Mąkę, cukier puder, rozdrobnioną za pomocą noża margarynę oraz sodę oczyszczoną i cukier wanilinowy dokładnie wymieszać ze sobą. Następnie do ciasta wbić dwa jajka i całość bardzo dokładnie ugnieść na ciasto. Ciasto dać na formę, na której został wyłożony papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczony placek przeciąć na dwie części.

MASA: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę wraz z cukrem ubić razem , a następnie wlać do tego żelatynę. Jedno ciasto nasmarować masą i przykryć to drugim upieczonym ciastem, a następnie polać polewą.

POLEWA: Puszkę mleka skondensowanego gotować około 3 godzin, a następnie ciepłe wlać na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 21.12.2011 12:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak