Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 4
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 180 gram
cukier puder 8 łyżek
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
masło 250 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczeki
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 3

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe ciasto

CIASTO: Margarynę rozdrobnić za pomocą noża, a następnie dodać do niej mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. W następnej kolejności dodać również śmietanę oraz wbić cztery żółtka. Całość bardzo dobrze ugnieść na ciasto. Ciasto rozwałkować i dać na formę obłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

MASA: Do jednej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz wbić trzy żółtka. Całość dobrze wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie wlać do niej wcześniej wymieszane składniki. Masło utrzeć dokładnie, a później dodać do niego ugotowany i ostudzony budyń. Masę budyniową nałożyć na upieczony placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 21.12.2011 12:27
zjadłabym kawałek :D
owocówka 21.12.2011 12:27
zjadłabym kawałek :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak