Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dżemem truskawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
margaryna 200 gram
dżem truskawkowy 200 gram
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
cukier puder 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżemem truskawkowym

Na patelni rozpuścić i zarumienić 200 gram margaryny. Zarumienioną margarynę ostawić do czasu, aż wystygnie. Ostudzoną margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, a w następnej kolejności dodać do tego wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną. Całość bardzo dobrze wymieszać na jednolitą masę i podzielić na dwie części . Masę ugnieść na ciasto, a w późniejszej kolejności rozwałkować je. Formę nasmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia. Na formę dać jedną część rozwałkowanego ciasta, a następnie nasmarować całą powierzchnię bardzo dokładnie dżemem truskawkowym. Drugą, odstawioną część ciasta trzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie posypać nim ciasto z dżemem, które znajduje się już na formie. Całość piec, aż ciasto lekko zarumieni się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Uważać, żeby nie przypaliło się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.12.2011 13:44
fajne polecam można doać owoce do środka też pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak