Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec ziemniaczany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szkl
jaja 4 szt
śmietana 2 łyżki
pieczarki 30 dag
cebula 2 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec ziemniaczany

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Cebule posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Odparować nadmiar sosu, wbić 2 jajka i podsmażyć nadzienie.
Masę ziemniaczaną wymieszać z 2 jajkami, mąką i solą. Wyłożyć ciasto na zwilżoną serwetę i uformować prostokąt o grubości 2 cm.
Nałożyć nadzienie, posypać natką, zawinąć za pomocą serwety i zsunąć na natłuszczoną blaszkę spojeniem do dołu.
Posmarować śmietaną i posypać bułką tartą. Piec ok.50 min.w 180st.
Podawać zawijaniec pokrojony w plastry z dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak