Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakonnica

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 7 szt
cukier 1,5 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
woda 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
masło 1/4 kostki
kakao 2 łyżki
śmietana kremówka 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżeczki
wiórki czekoladowe 20 g
wódka 2 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakonnica

Z jaj, cukru, mąki i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto, wlewamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 30min. W tym czasie przyrządzamy poncz z wody, cukru, masła, kakaa. Dodajemy 2 kieliszki . Ołówkiem robimy dziurki w cieście bardzo gęsto. W te dziurki wlewamy poncz. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy na ciasto, posypujemy wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 20.12.2011 19:52
A ja znam ciasto pod tą samą nazwą ale bez śmietany.Też piecze się biszkopt,robi dziurki i wlewa polewę.Jadłam w wykonaniu koleżanki i ciasto proste,lecz smaczne.
SmacznaPyza 20.12.2011 14:51
dziwny tytuł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak