Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewski puch

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1,5 kostki
kajzerki 2 szt
mleko 3 szklanki
wiórki kokosowe 200 g
cukier puder 1 szklanka
cukier 1 szklanka
dżem porzeczkowy 1 słoik
jaja 4 szt
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Królewski puch

Najpierw wyrabiamy biszkopt. Łączymy ze sobą jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka i dobrze rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do garnka wsypujemy 100g wiórek kokosowych, dolewamy szklankę mleka oraz dobrze rozdrobnione i nasiąknięte bułki. Całość gotujemy około 5-10 minut, aż powstanie jednolita masa. Jedną kostkę miękkiej margaryny ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną masę. Na patelni rozpuszczamy resztę margaryny, dodajemy łyżkę cukru i pozostałe wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor. Biszkopt przekrawamy na połowę. Pierwszy placek smarujemy cienko lekko podgrzanym dżemem. Nakładamy ok. 3/4 masy. Drugi placek również smarujemy cienko dżemem, kładziemy masę i górę biszkoptu. Również smarujemy dżemem i wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy ostudzonymi, uprażonymi wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 20.12.2011 21:36
bardzo interesujący przepis
ewasylwia 20.12.2011 11:34
ciekawy pomysł
1j1o1l1a1 19.12.2011 22:00
smakowite :)
mikrusiak 19.12.2011 18:57
wygląda pysznie...:)
halina17 19.12.2011 18:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak