chleb żytni z oliwkami

chleb żytni z oliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    50 gram
  • zakwas

    2 łyżki
  • oliwki zielone

    50 gram
  • pestki dyni

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • woda

    1 szklanka
  • sól morska

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka żytnia

    500 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas nie jest konieczny, ja dodaję bo lubię jak chleb jest lekko kwaskawy.
W naczyniu rozpuścić drożdże z paroma łyżeczkami mąki i cukrem na zaczyn, zostawić w ciepłym miejscu, aż zaczną rosnąć.
W dużej misce wymieszać dokładnie pozostałe składniki i dodać zaczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej (około 30cm) i znów pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 min w 170 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

08.02.2014 15:35
bardzo zdrowy chlebek :)

IlonaAlbertos

16.01.2014 21:04
Nic tak wspaniale nie smakuje jak domowy chleb.

Krystyna32

28.09.2013 09:13
pyszny chlebek

Pusia

02.08.2013 12:11
takiego chlebka jeszcze nie jadłam

Adam/ZUB3R

01.07.2013 20:34
smaczny chleb

Wafelek2601

16.06.2013 21:02
Uwielbiam Twoje przepisy na chlebki

Łukasz15

29.04.2013 08:53
Mniam, bardzo dobry

Alex_M

28.04.2013 10:15
wspanialy chleb!!

anemon

10.01.2013 11:07
Podziwiam Twoje chleby na zakwasie, może kiedyś i ja wrócę do nich, a wtedy będę wiedziała, gdzie szukać dobrych przepisów.

misia53

18.09.2012 00:32
wspaniały taki chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat