Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z jabłkami w majeranku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
jabłka 2 sztuki
cukier 1 łyżka
majeranek 3 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z jabłkami w majeranku

Kroki postępowania

1
Twarde, słodkie jabłka dokładnie myjemy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kurczaka myjemy, ja zdejmuję też skórę, ale jak ktoś lubi, to może ją zostawić
Krok 1 - Kurczak z jabłkami w majeranku foto
2
Mieszamy cukier z majerankiem, solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy co najmniej na godzinę
Krok 2 - Kurczak z jabłkami w majeranku foto
3
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 60 minut. Możemy piec pod przykryciem, wtedy jabłka się rozpadną, ja piekę przez pół godziny pod przykryciem, potem zdejmuję pokrywkę, żeby wszystko ładnie się zarumieniło.
Krok 3 - Kurczak z jabłkami w majeranku foto
4
Podajemy z ugotowanym ryżem
Krok 4 - Kurczak z jabłkami w majeranku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 20.12.2011 11:25
dobry
aguus 20.12.2011 08:52
Wygląda rewelacyjnie!
Jarlin 19.12.2011 22:50
bardzo apetyczny :)
Magdalena67 19.12.2011 20:15
ciekawa propozycja
Lotar 19.12.2011 20:12
pyszny !
suzana 19.12.2011 16:31
pięknie wygląda
suzana 19.12.2011 16:31
pięknie wygląda
suzana 19.12.2011 16:31
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak