Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt
czosnek 2 ząbki
jogurt naturalny 3 łyżki
masło 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
ziemnniaki 0.5 kg
seler 1 szt
papryka czerwona 1 szt
marchewki 2 szt
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
bulion warzywny 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i zetrzeć na tarce. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę i zalać sokiem z cytryny. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Seler obrać ze skóry i także pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło w garnku, dodać do niego cebulę i zeszklić. Potem dodać pokrojony czosnek, mielony kminek, smażyć przez 1 minute, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym. Do zalanych składników dodać pokrojone drobno ziemniaki, utartą na tarce marchew,seler, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować na średnim ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, dodać jogurt i wszystko zmiksować. Zmiksowane składniki przelać na talerz. Dodać do tego pokrojone jabłka z sokiem z cytryny i posypać startą drobno papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.06.2013 13:10
ciekawy przepis
ronald88 21.12.2011 10:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak