Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa borowikowa kremowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
seler korzeniowy kawałek
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 250 ml
śmietana kremówka 4 łyżki
sok z cytryny 0.5 szt
natka piertuszki posiekana 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
borowiki 30 dkg
bulion 1.5 l
grzyby suszone 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa borowikowa kremowa

Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do dekoracji). Cebule obrać, posiekać. Seler obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać seler, podsmażyć. Dodać grzyby. Doprawić solą, pieprzem. Dusić razem pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką. Wymieszać, chwilę pogotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 18.06.2012 10:01
świetna zupka
Gosia20 14.06.2012 11:21
super
Kuchareczka2 26.04.2012 10:10
znakomita
Katarzyna56 01.04.2012 22:36
smaczna
kanu83 11.03.2012 20:30
uwielbiam
smile 22.02.2012 16:12
pyszna
Wojt@s
Wojt@s 19.01.2012 12:20
extra
ronald88 21.12.2011 10:26
super
tomek18 20.12.2011 09:10
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak