Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 5 szt
miód 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
orzechy włoskie 25 dag
masło 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami

Orzechy włoskie drobniutko siekamy. W garnku podgrzewamy miód wraz z masłem, odstawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem na puch i kolejno dodajemy do nich miód, posiekane orzechy, przyprawę do piernika. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta. Składniki łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Następnie ciasto wykładamy do formy keksowej i pieczemy godzinę w temp. 180*C. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy lukrem przygotowanym wg sprawdzonego przepisu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 22.12.2011 10:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak